Hvem kan få lov at lande i Grønholt?
Det er helt uproblematisk at få lov at lande i Grønholt. Principielt kan alle få lov at lande på flyvepladsen, dog kan der være særlige regler som gælder for flyvninger fra udlandet.
For fly der er hjemmehørende i Grønholt er der særlige regler - kun piloter som er medlem af Grønholt Flyveklub må flyve hjemmehørende fly og kun når gældende procedurer og regler følges.
Hvad betyder PPR?
PPR står for Prior Permission Required og er den normale term som i flyveverdenen benyttes, når en pilot skal have tilladelse til at lande på en flyveplads forud for ankomsten. En pilot må altså ikke operere på en flyveplads hvor der kræves PPR, hvis ikke der på forhånd er givet tilladelse. En landings- eller starttilladelse er i praksis det samme som PPR.
Kan man regne med at få landingstilladelse (PPR), når man har ansøgt?
Man kan som udgangspunkt regne med at få tildelt landingstilladelsen, men der kan være situationer hvor den ikke kan gives.
En afvisning af anmodningen vil komme på tale hvis Grønholts miljøbegrænsninger har nået sit maksimum, hvis der er andre planlagte flyvninger på det pågældende tidspunkt eller hvis der arbejds på banen eller lignende. Derfor skal der i PPR ansøgningen angives et relativt præcist tidspunkt for landing og start, men det er dog ikke mere præcist end at det sagtens kan variere i forhold til vind/vejr og almindelige justeringer som følge af instruktioner fra flyveledelsen mv. I sådanne tilfælde skal man ikke søge ny PPR, men blot indrapportere det konkrete landings/starttidspunkt efter flyvningen (vejledning om dette fås i den email som fremsendes med godkendelsen).
Bemærk, at det altid er pilotens ansvar at sikre at luftfartsreglerne overholdes, herunder at der f.eks. ikke landes udenfor flyvepladsens åbningstid mv.
Hvad sker der hvis man lander uden PPR?
Det er noget skidt at lande uden PPR. Flyvepladserne er overvåget og det vil blive registreret hvis der landes uden PPR. I sådanne tilfælde vil Trafikstyrelsen vil blive kontaktet for at indhente oplysninger om flyets ejer, hvorefter der udbedes information om landing og evt. start samt bliver tilsendt en afgift for uautoriseret landing. Afhængig af omstændighederne kan der være tale om, at der involveres andre lufthavne og myndigheder i forbindelse med overtrædelsen.
Hvis landingen er sket i forbindelse med en nødprocedure (og der indgivet skriftlig rapport herom til myndighederne og afgivet "Mayday"-kald på radioen) vil normalt ikke være tale om en uautoriseret landing.
Hvad koster det at flyve til Grønholt Flyveplads?
Du skal selv sørge for fly og pilot der kan flyve til Grønholt Flyveplads. Dertil koster det kun en afgift for at starte fra flyvepladsen.
For tilladelsen til at lande og starte (PPR) betales en afgift, som du kan finde på Grønholt Flyveplads side om priser og betaling. Der betales en startafgift for hver gang der planlægges en start fra Grønholt. Faktura på de benyttede ydelser fremsendes umiddelbart efter flyvningen.
Kan man lande om natten i Grønholt?
Grønholt Flyveplads lukker senest kl. 22.00 og du kan aldrig ankomme efter dette tidspunkt.
I perioder hvor der er tale om VFR-nat forhold (før kl. 22.00) vil du dog stadig kunne ankomme til Grønholt Flyveplads i mørke.
Flyvepladsen har et lysanlæg (som pt. er ude af drift), så du kan se pladsen fra luften, men bemærk at der er høje træer for enden af banen og det er en fordel at flyve med en lokal kendt pilot.
Kan jeg flyve fra Grønholt til Anholt?
Hvis du ønsker at flyve privat fra Grønholt til Anholt, så skal kende en pilot der har adgang til et fly og som kan foretage flyvningen sikkert og i henhold til luftfartslovgivningen. Det er pilotens ansvar at overholde reglerne, men vi opfordrer passagerer på denne type flyvninger til at spørge kritisk ind til pilotens erfaring og om flyvningen kan foretages med de nødvendige sikkerhedsmarginer og om piloten har erhvervscertifikat, hvis der skal betales for flyvningen. Det er en helt anden sag at flyve kommercielt til Anholt end i et lille privat fly - reglerne for kommerciel flyvning er langt mere strikse end for privat flyvning.
Der findes ingen ruteflyvning fra Grønholt til Anholt.
Og så kan vi anbefale at se Trafikstyrelsens video om delefly, sikkerhedskrav mv..
Kan vi bruge Grønholt Flyveplads til at køre ræs på?
Kørsel på banen er ikke tillladt.
Banen er ikke godkendt til kørsel med biler og miljøtilladelsen for Grønholt Flyveplads giver ikke mulighed for kørsel med motorkøretøjer. Desuden er det forbundet med stor fare for lufttrafikken, hvis biler begiver sig ud på baneanlægget.
Er det lovligt, når et fly (fra Grønholt) kredser over mit hus og kigger ind i min have?
Det hænder at fly gentagne gange flyver over det samme område, f.eks. hvis de cirkler omkring en seværdighed eller lignende.
Det kan være meget generende på en dejlig sommerdag og de fleste piloter er opmærksomme på ikke at genere - men selv små fly bevæger sig ganske hurtigt og det er ikke sandsynligt at man fra flyet kan se nogen detaljer på landjorden med mindre der decideret foretages opmåling og fotografering.
I de senere år har der været en øget trafik med opmålingsfly der flyver gentagne gange på et fast spor over samme område for at foretage opmålinger og affotografering. Dette sker typisk når vejret er godt og der kan tages gode billeder. Flyene er typisk bestilt af kommunen eller en offentlig myndighed for at indsamle data og denne slags flyvninger udføres aldrig fra Grønholt Flyveplads.
Må flyene godt flyve så lavt over mit hus?
Alle fly er underlagt samme regler for flyvning over tæt bebyggede områder, byer og områder hvor der er mange mennesker. Reglerne er internationale og kort fortalt, så skal ethvert fly holde sig mindst 1000 fod (ca. 300 meter) over det højeste punkt i det område der flyves.
Flyver flyet over landområder eller vand må der flyves ned til 500 fod (ca. 150 meter).
Alle piloter kender disse regler og vil sætte sig ind i de konkrete luftrum der flyves i.
Hvis du kan se registreringsbogstaverne på flyet, så kan du altid undersøge på Flightradar hvorfra flyet kommer og om det har fløjet for lavt.
Hvor kan jeg klage over flyvninger med fly fra Grønholt?
Hvis du mener at et fly fra Grønholt Flyveplads har fløjet i strid med reglerne, så er du altid velkommen til at kontakte os.
Grønholt Flyveplads går højt op i at reglerne overholdes og at vores naboer ikke bliver generet og vi har grundig indføring af lokale piloter i god skik for lokale flyvninger. Derfor vil det meget sjældent være lokale fly der forårsager gene i lokalområdet.
Hvis du mener, at der kan være tale om et problem forårsaget af Grønholts medlemmer, så skriv til flyvepladschefen, som kan hjælpe med at undersøge sagen og kigge på radarspor mv.
Vi kunne godt tænke os at have et fly stående på Grønholt Flyveplads?
Grønholts hangar er fuldt besat og har været det i adskillige år. Der er stort set ingen udskiftning - men du er velkommen til at kontakte os hvis du gerne vil skrives op til en plads i hangaren. Skriv til flyvepladschefen med info om dit navn, adresse samt flyregistrering og type og motivér gerne din ansøgning.
Kan man leje hangarplads til sit fly?
Grønholt råder over hangarplads til fly i mindre størrelse, typisk et-motorede.
Hangaren har i mange år været fuldt udlejet - og der er kun sjældent udskiftning.
Der vedligeholdes en liste over piloter, som ønsker at få en plads på Grønholt Flyveplads - find mere info på på siden om hangar plads.